Recept: Kibbeling van zelfgevangen snoekbaars geserveerd met Griekse salade

by chjanoy

Hoe combineer je de ene hobby met de andere? Dan heb ik het niet over koken en Brazilian Jiu-Jitsu maar over koken en vissen. Nou, vis kun je namelijk koken. Dus dat was een makkelijk antwoord. Zo nu en dan ga ik in mijn directe woonomgeving (Waterland) gericht vissen op snoek en snoekbaars, de twee grootste roofvissen in de Nederlandse wateren. Een enkele keer neem ik een snoekbaars van een mooi formaat mee naar huis. Voorheen nam ik de vis mee naar huis om het daar schoon te maken. Groot nadeel is dat je dan thuis met alle vistroep zit en de schubben door de hele keuken vliegen. Tegenwoordig maak ik de vis schoon aan de waterkant. Nadat ik de snoekbaars heb schoongemaakt (ontschubt en ingewanden er uit) fileer ik de vis. Zo is de vis direct klaar voor gebruik of om in de vriezer te doen.

20130211-190433.jpg
 

“He maar snoekbaars, kun je dat wel eten?” Jazeker! Snoekbaars is een van de lekkerste vissen in de Nederlandse wateren. Het heeft een stevige structuur en is niet vet. In veel restaurants zie je snoekbaars op de menukaart en bij veel viszaken zie je snoekbaars in de vitrine liggen. Ook bij de ‘hippe’ supermarkten in hartje Amsterdam zoals MARQT kun je snoekbaars krijgen. Ik meen me te herinneren dat de prijs hier bijna €30,00 per kilo was en bijna €50,00 per kilo filet. Alhoewel hengelsport materiaal zeker niet goedkoop is heb ik op deze manier al aardig wat geld ‘terugverdiend’. Enfin, over naar het recept:

snoekbaars
De vis:
Snijd circa 500gr snoekbaarsfilet in kleine stukjes. Je kunt ook kabeljauw gebruiken

Voor het beslag:
- 125 bloem

– 125 ml bier
– zout
– 1 ei
– naar eigen smaak peper

Voeg de ingredienten voor het beslag samen in een kom en roer dit tot een glad beslag met een garde of keukenmachine. Laat dit ca. 10 minuten rusten. Een andere mogelijkheid voor een luchtiger resultaat is om het eiwit apart te houden en dit op te kloppen tot een wit, stijf en luchtig schuim. Na ca. 10 minuten roer je deze substantie met een spatel door het beslag.

Het frituren:
Het makkelijkste is om de vis te frituren in een fituurpan. Verwarm de olie in een frituurpan tot ca. 180 graden. Ik heb zelf geen frituurpan; ik ken mezelf en de drempel om te frituren wordt alleen maar heel laag.. Wat ik doe is een gewone pan te gebruiken. Je kunt een beetje een dikke pan gebruiken zoals een braadpan. Deze zet je op het vuur en hierin leeg je 1 a 2 flessen (zonnebloem)olie. Zorg ervoor dat de olie goed heet wordt, ca. 180 graden. Als je wilt testen of de olie heet genoeg is dan kun je er een stukje brood of een drup van het beslag in gooien. Begint de olie meteen te bruisen en gaat hetgeen je er in hebt gegooid gelijk drijven en wordt het goudbruin? Dan is de olie heet genoeg! Haal nu de visstukjes door het beslag en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak de stukjes 5-7 minuten totdat ze mooi goudbruin worden. Laat de stukjes vis even uitlekken op een bord of schaal met keukenpapier.

Saus voor bij de vis:
Een lekker sausje voor bij deze vis is makkelijk te maken. Roer wat dille door een kwak yoghonaise (of frietsaus) en laat het even intrekken; klaar is kees.

Griekse Salade:
Dit hoort niet per definitie bij dit recept echter heb ik dit er wel bij gegeten. De combinatie van de vis met het deeglaagje is al een goede balans tussen eiwitten en koolhydraten en een euh.. ‘zeer goede balans’ van vet. Hier moet dus wat groente bij gegeten worden. Een Griekse salade is makkelijk te maken. Het bestaat uit komkommer, tomaat, (rode) ui, (zwarte) olijven, groene paprika en feta (de feta heb ik in dit geval achterwege gelaten). Snijd de ui in dunne halve ringen, de paprika in reepjes, laat de olijven gewoon heel snijd de tomaat en komkommer in stukken. Doe dit allemaal in een kom, voeg wat zout, oregano en olijfolie toe en roer dit door elkaar. Eet smakelijk!

Noot: wees voorzicht met hete olie. Brand je vingers niet! Mocht er teveel vocht in de hete olie komen dan krijg je een steekvlam. Blus een eventuele vlam in de pan dus niet met water maar doe gewoon de deksel op de pan!