Recept: Teriyaki Salmon // Impressie Saluhall Stockholm

by Hans

IMG_3844

Gisteren besloot ik mezelf weer eens te inspireren met een bezoek aan een van Stockholms foodmarkets, in dit geval Östermalms Saluhall. Omdat in Zweden de supermarkten mijn inziens beter zijn dan in Nederland (beter vlees en meer keus) kom ik hier eigenlijk nooit; Het is verder dan de ICA op de hoek en over het algemeen zijn de waren er duurder. Toch loont het de moeite om van tijd tot tijd te gaan, er is een gigantische keus aan verschillende soorten vis en vlees van goede kwaliteit, de groentes kleuren het schap uit, vrijwel al het andere is er ook te krijgen en je krijgt honger/trek door het bezoek alleen.

IMG_3848Kleurrijke groentes

IMG_3850
Verse vis

IMG_3851Spectaculair uitziende, maar minder verse (zie ogen) vis

IMG_3852
Nog een groentestalletje

IMG_3857
En wat hangend vlees

Anyway.. Zoals ik aangaf was ik op zoek naar inspiratie en die vond ik bij het Japanse Sushibarretje, waar de ‘Dagens rätt’ een Teriyaki zalm was. Teriyaki is zo ongeveer een van de meest eenvoudige gerechten te maken; men neme de ingrediënten voor de saus en brengt deze samen, marineert het vlees/de vis erin en maakt het geheel af in de pan. Vergeet niet te serveren met rijst of noodles. Eerder op deze blog heb ik ook al een Kippendij Teriyaki gemaakt, ik gebruik hier exact hetzelfde recept.

Teriyaki saus voor twee personen:
2EL Honing
4EL Japanse Soja
4EL Mirin
2EL Sake
2EL Geraspte, verse Gember
1 teentje knoflook
Vis: 1 moot zalmfilet per persoon
Serveren met: Sesamzaadjes, rijst of ei-noodles, Wakame salade

Breng alle ingrediënten samen in een kom en leg de moten zalm erin. Laat een uurtje staan zodat de saus de kans krijgt om in de zalm te trekken, meer dan een uur is overbodig.

IMG_3863
Een goede foto maken bleek moeilijk. Het lichtgroene wat je ziet op de foto

is een kant en klare Wakame Salade, het donkergroene zijn zeewier noodles.

Het bereiden van de Teriyaki zalm is uitermate eenvoudig. Haal de zalm uit de marinade, leg deze in een pan op middelhoog vuur (met een klein beetje olie) en bak ca 3 minuten aan beide zijdes, afhankelijk van de dikte van de zalm. Wanneer de laatste zijde het einde nadert voeg je de bewaarde Teriyaki marinade/saus toe en breng je het vuur omhoog. Na enkele momenten zal de Teriyaki saus beginnen te koken, laat dit 30 seconden zijn gang gaan en je gerecht is klaar.