recept: Tjauw-Min 炒麵 (vegetarisch)

by chjanoy

Tjauw-Min (ik schrijf het maar zo) zijn Chinese geroerbakte (of is het roergebakken?) noodles met fijngesneden groenten en vlees. Bij dit recept is het noodzakelijk dat je over een hoge gasvlam beschikt en over een wokpan of hapjespan met een enigszins ronde bodem. Het volgende recept is ongeveer voor 2 a 3 personen.

20121220-144923.jpg

Ingredienten:
250 gram eiernoodles (dunne gaat mijn voorkeur naar uit)
2 eieren
1 grote wortel / kleine peen
1/2 paksoi
1 ui
1 koffiekopje met tuinerwten (doperwten) uit de vriezer
1 scheut soja of zonnebloemolie
1 tl gemberpoeder
sojasaus (kikkoman en/of ketjap manis bijvoorbeeld)

Zet een (steel)pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg een snuf zout aan het water toe. Snijd ondertussen de wortel in julienne. Blancheer de wortel en de ingevroren erwten ongeveer een minuut in het kokende water. Pel ondertussen de ui, ontdoe deze van het kontje en de kop en snijd het in de lengte door het midden. Snijd vervolgens halve ringen door deze in de lengte te snijden. Snijd ook de paksoi in repen/stukken. Vis de erwten en de wortels (uitgelekt) uit het kokende water en houd dit apart in een bakje. Doe vervolgens de noodles in de pan en breng deze aan de kook (als je een zeikstraal bent gebruik je nieuw water maar dat kost a. veel tijd en b. veel water en energie). Kook de noodles totdat ze net gaar zijn (wat de Italianen ‘al dente’ noemen). Giet het af in een vergiet en hou het onder de koude kraan en roer het met je hand wat door.

Nu komt het belangrijkste gedeelte: het ‘wokken’ van de ingredienten. In het begin van het recept vertelde ik al dat het belangrijk is om gebruik te maken van een fullblast gasvlam. Hierin zit de essentie; de ‘breath of the dragon’ en dit maakt het verschil tussen het feit dat je tjauw min naar slappe bami gaat smaken of naar tjauw min zoals je deze kent van de chinees.

Het volgende moet allemaal snel achter elkaar gebeuren. Zet de vlam aan op hoog vuur en zet hier vervolgens de pan op. Verhit hierin een royale laag olie. Voeg de eieren toe en roer deze net gaar. Doe hier de wortel, gemberpoeder en erwten bij. Omroeren. Voeg ui en paksoi toe. Omroeren. Omroeren. Voeg de noodles toe. Omroeren. Voeg een snufje zout toe en een aardige scheut sojasaus. Goed roeren en laat de noodles ook echt bakken. Doe het vuur uit en de Tjauw-Min is klaar!