Brussel: where to eat?

by chjanoy

Een paar keer per jaar kom ik in Brussel. Culinaire hotspots? Het stikt er van! Hier onder een viertal laagdrempelige tenten waar je zeker heen moet gaan voor bourgondische fingerfood.

1. Een typisch Belgisch broodje @ Pistolet – Rue Joseph Stevens 24-26
Om de hoek bij het Grand Sablon (waar overigens een aantal top restaurants zijn te vinden) ligt  Pistolet, een zaak dat dit typisch Belgisch broodje (wat lijkt op wat we in Nederland een ‘kaiser’ bolletje noemen) nieuw leven heeft ingeblazen. Een echte aanrader is en pistolet met Americain Cresonette (Americain Tuinkers)! Heerlijke americain prepare, rauw mager gemalen rundvlees, wat uiteraard niet te vergelijken is met de Nederlandse filet Americain (zie ook de aflevering van ‘keuringsdienst van waarde’ over filet americain).
Mocht je hier in de avond komen dan kun je ook naar Skievelat, de tent er naast, voor een degelijk bord stoofvlees of stoemp (stamppot).

pistoletbrussel

2. Albanese comfortfood @ Qebaptore Drini – Rue ernest laude 33
In de multiculturele wijk Schaerbeek bevindt zich de Albanese grillroom ‘Drini’. Het woord qebabtore (tje-bab-tor) betekent dan ook iets als ‘kebabboer’. Dit is een pareltje verborgen in deze wijk waar je heerlijk gegrild vlees kunt krijgen zoals je het in Kosovo en Albanie en ook in de balkan krijgt. Wie van gegrild vlees houdt wordt hier zeker blij. Bestel een assortiment met verschillende soorten vlees zodat je alles kunt proeven!

3. De echte Vlaamse frieten @ Maison Antoine – Place Jourdain
De beste friet van de stad. Punt(zak). Ook de mitrailette kun je hier krijgen, een ‘broodje friet’, typisch Belgisch!

Bij veel kroegen aan het plein kun je je zitten om je zak friet op te eten. Mits je natuurlijk een consumptie koopt. Een stevige pint zou ik zeggen.

4. Vers gebakken vis @ De Noordzee / Mer du Nord – Rue Saint Catherine 45
Voor de liefhebber van vis: ga. hier. heen. Op de hoek van het Sint-Kathelijne plein is deze bourgondische tent gelegen waar alles, voor je neus, aan de straat, vers bereidt wordt. Oesters, kibbeling, home made garnalenkroketten, scheermessen, st. jacobsschelpen. Alles kun je hier krijgen. En bestel er vooral even een (wit) wijntje bij.