Fixievakantie

by chjanoy

Een kleine drie maanden geleden kwam ik met een vriend op het idee om op fixed gear fietsen naar Antwerpen te fietsen vanaf Groningen. Fixed gear wil zeggen dat er geen versnellingen op zitten en dat de ketting direct aangesloten is op het achterwiel, ook wel bekent als ‘doortrapper’ (je kunt je voeten/trappers namelijk niet stil houden tijdens het fietsen). Zo gezegd zo gedaan en op 17 juli zijn we vertrokken. Op de eerste dag vertrokken we vanaf Groningen richting Harlingen, een route van ca. 90 km tegemoet. Aan het einde van de dag kwamen we aan bij Hotel Almenum waar we appartement voor 4 personen hadden gehuurd. Omdat hier een keuken was gingen we zelf koken. Na zo’n eerste lange fietstocht was het tijd voor een voedzame koolhydraatrijke maaltijd: pasta! Maar er was 1 probleem.. Normaal gesproken zou ik ingredienten gebruiken als uien, knoflook en olijfolie maar omdat we op doorreis waren zou het zonde zijn om dit alles te kopen, een beetje te gebruiken en het gros weg te gooien. Ik kan sowieso heel slecht tegen eten weggooien en gebruik het liefst alles. We verdeelden de taken. Twee jongens haalden boodschappen, ik zou koken en de vierde zou afwassen. De jongens kwamen terug met een grote zak fusilli, een grote zak ‘Italiaanse roerbakgroente’ (vind ik een heel raar fenomeen want ik heb nog nooit Italianen zien roerbakken) als vitaminebron, een blik tomaten, 500 gram gehakt, een zak goedkope geraspte Goudse kaas en zout (als enige smaakmaker). Ik ben altijd vrij kritisch qua pasta. Ik ben namelijk van het type ‘leven om te eten’ in plaats van het type ‘eten om te leven’. Dat de maaltijd voedzaam zou zijn was zeker maar hoe geef je nou smaak aan zo’n maaltijd?

Recept:
Rul het gehakt zonder olie in de pan als het electrisch pitje (dat was hier namelijk) goed heet is. Er zit namelijk volop vet in normaal gehakt. Als het gehakt rul is doe je de groente erbij en dit bak je goed aan. Voeg een flinke lading zout toe. In de groentemix zat prei waarmee je een beetje hetzelfde effect kan krijgen als het toevoegen van ui. De hele tomaten uit blik heb ik fijngehakt en toegevoegd. Dit heb ik op hoog ‘vuur’ goed rondgeschept. Daarna heb ik 3 koppen water toegevoegd en het geheel een tijd lang laten sudderen totdat de groente zacht is. Ondertussen had ik de pasta gaar gekookt. Met goedkope pasta moet je oppassen. Na het ‘al dente’ punt wordt het heel snel papperig als je het te lang door kookt. Bij de betere pasta gaat dit minder snel. Ik heb de pasta net iets gaarder dan al dente gekookt en het door de saus geroerd. Een prima pasta; voedzaam, gezond en makkelijk!

 

20130723-192935.jpg

20130723-192942.jpg

20130723-192948.jpg