Recept: Mexicaans, bonen, nacho’s en guacamole

by Hans

Ik weet eigenlijk zelf niet zo goed wat ik hier nu van moet vinden. Ik was ooit in Nederland eens bij een ‘Mexicaans restaurant’ ergens tussen de noordelijke weilanden en bestelde iets dat hier op leek. Rijst met bonen, nacho’s en kaas on top. Op dit soort momenten komt de ware Fries in mij naar voren en verheerlijk ook ik de fantastisch grote portie die voor me ligt. Later die avond sprak ik de kok over dit betreffende recept en vroeg hem wat voor kruiden hij gebruikte, en ook of hij de rijst kleurde met saffraan of kurkuma. Het antwoord? “Ik heb zo’n pot met Mexicaanse keukenkruiden die ik gebruik”. Juist ja, Mexihiiccooo

Ik besloot later dit recept eens na te maken op m’n eigen manier. Ik heb Mexico nog nooit kunnen bezoeken, maar heb geprobeerd het zo ‘authentiek’ mogelijk te houden, geen kruiden en specerijen die je in Mexico niet zult vinden.

IMG_5154-2

 Ingrediënten, voor drie personen:

-voldoende rijst voor drie personen
-1 theelepel kurkuma

-3 tenen knoflook, fijngehakt
-1 ui, gesnipperd
-1 rode chilipeper, fijngehakt inclusief zaden
-300gr kipfilet (ik gebruik kip-dij-filet, iets goedkoper maar vele malen smakelijker)
-1/2 theelepel komijn
-2 theelepel gemalen korianderzaden
-2 theelepel paprikapoeder
-1/2 theelepel of meer naar smaak, gemberpoeder
-zwarte peper & zout, naar smaak
-400gr blik Kidneybonen, van vocht ontdaan en afgespoeld
-100gr mix van rode paprika, doperwten en mais (vers/diepvries/blik)

IMG_5161-2

-Jalapeños
-Nachos (naturel)
-Geraspte kaas

-Creme Fraiche, voor serveren

Voor de Guacamole:
-3 avocados
-1 teentje knoflook
-1 chilipeper
-zout en zwarte peper
-1/2 tomaat
-Limoensap
-Koriander

IMG_5194

Voeg in een pan of rijstkoker de rijst en kurkuma toe, voeg voldoende water toe en kook de rijst droog. Je gele rijst is klaar en kun je laten staan tot je deze nodig hebt.

Verwarm oven voor op 180 graden.

Breng in een hete wok olie op temperatuur, en voeg ui, knoflook en chilipeper toe. Bak enkele minuten en voeg de kip toe. Bak nog enkele minuten en voeg de kruiden toe. Voeg de ‘groentemix’ en de bonen toe, verwarm even en voeg de gele rijst toe. Je mix ziet er nu zo uit als op de foto (zie pan). 

Serveer de rijstmix op een bord, en voorzie deze van een laag nacho’s. Verspreid over de nacho’s enkele jalapeños en voorzie de  nacho’s hierna van een laag geraspte kaas. Zet de borden nu in de oven. 5-10 minuten

Intussen maken we vervolgens de Guacamole. Maal in een vijzel enkele zwarte peperkorrels, het teentje knoflook en een chilipeper. Voeg de halve tomaat toe en pureer ook deze. Voeg vervolgens de avocado’s toe en daarna direct een scheutje limoensap, en ‘prak’ de avocados fijn (vork). Voeg nog een klein bosje verse koriander toe en breng op smaak met zout en evt wat meer zwarte peper. Je kunt er ook voor kiezen om dit alles met een staafmixer tot een geheel te brengen, maar dan verpruts je de structuur die je krijgt als je de avocado slechts met een vork bewerkt. Serveer het geheel met Creme Fraiche ‘on the side’.

Voila.