recept: spaghetti alla carbonara (snel te bereiden)

by chjanoy


20130130-165603.jpg
 

Dit is misschien wel het allermakkelijkste en snelste pastarecept. Carbonara is een (houts)koolbrander, je weet wel, zo een iemand die houtskool maakt (“huh? wordt dat gemaakt dan?” ja, het groeit namelijk niet in kant en klare bbq-zakken aan een boom). Het verhaal gaat dat dit pastarecept bij de koolbranders in de Italiaanse regio Lazio (waar Rome middenin ligt) is ontstaan. Het is voedsel voor de armen met erg goedkope ingredienten. Menig Nederlander kent Carbonara. Althans, dat denkt men. “Carbonara, is dat niet iets met room?”. Carbonara is zonder room en haal het niet in je hoofd dit tegen een Italiaan te zeggen.

Ingredienten (2personen):
– 200-250 gram spaghetti (250gr is een half pak)
– 100-150gram spekblokjes (je kunt een goed stuk spek bij de slager halen en zelf in blokjes snijden maar wil je het echt ‘arm’ houden haal dan gewoon goedkope spekblokjes uit de supermarkt)
– 3 kleine eieren / 2 grote eieren
– 100 gr geraspte pecorino kaas (mocht je grana padano of parmigiano in huis hebben kun je dat ook gebruiken)
– 1 a 2 tl zwarte peper (naar eigen smaak)

Bereidingswijze:
Zet een pan met voldoende water op het vuur en breng dit aan de kook. Voeg een dikke snuf zout toe aan het water. Voeg de spaghetti toe als het water kookt. Zet ondertussen een hapjespan of koekepan op middelmatig vuur. Als de pan heet is voeg je een klein scheutje olijfolie toe. Bak hierin de spekblokjes. Tik ondertussen de eieren open in een kom en klop deze los met een garde of met een vork. Klop de geraspte kaas er door en daarna de zwarte peper. Kook de spaghetti al dente. Proef of de spaghetti gaar is (want dat is de meest efficiente manier). Giet de spaghetti af en roer het door de gebakken spekjes. Even omscheppen en goed mengen. Doe dit weer terug in de grote pan waarin je de spaghetti hebt gekookt. Giet hier nu het eiermengsel overheen en roer dit gelijk door de spaghetti. Let wel op dat de pan niet meer op het vuur staat anders stolt het eimengsel meteen en dan krijg je stukje. Serveer gelijk e buon apetito!

Variatietip:
Dit is een vrij machtige pasta zonder groente. Je kunt er natuurlijk een salade of iets dergelijks bij serveren. Een andere optie is om tuin/doperwten (uit de vriezer) op het laatste moment in de pan met spekjes mee te garen. Zo voeg je een erg gezonde groente toe aan dit gerecht.