Recept: Rode Thaise Currypasta

by Hans

In navolging op de Groene, hier een Thaise Rode Currypasta. Goed voor een fijne maaltijd en een lamme arm!

trc


Het principe is heel eenvoudig. Je hebt vrij veel ingrediënten die je in een vijzel maalt tot een mooie pasta. Van belang is dat je de ingrediënten maalt in volgorde van ‘droog’ tot ‘sappiger’ om het zo werkbaar mogelijk te maken.

Ingrediënten:
-EL Koriander zaden heel of gemalen
-1/2 EL Komijn zaden heel of gemalen
-ommenabij 10 Peperkorrels zwart
Alles wat heel is, dien je eerst een paar minuten te roosteren in een pan (zonder olie). Als je gemalen hebt kun je dit overslaan. Het roosteren zorgt ervoor dat de specerijen beter te malen zijn in de vijzel.

-‘Enkele’ Korianderwortels (4 is ok)
-3-5 gedroogde bird eye chilis
-4cm Galangal
-4 knoflookteentjes
-1 stengel citroengras
-1/2 eetlepel zout of vissaus
-Enkele Sjaloten (4-5)
-Theelepel Garnalenpasta
-Schil van 1 Kaffir Limoen

Snijd wat je moet snijden in kleine stukjes, dat scheelt werk in de vijzel. 

Eerst maal je de specerijen fijn en zet je ze aan de kant. Maal daarna in volgende volgorde: Chilis, Korianderwortels, Galangal, Citroengras, Kaffir-schil, Knoflook, Sjaloten. Voeg Garnalenpasta, zout/vissaus toe en de kruiden, meng nog even en je curry is klaar!

Bedenk wel dat dit enkel je pasta is, en dat je dit nog tot een gerecht moet maken. Ook dat gaat echter heel eenvoudig, bak deze pasta kort in een wok/koekenpan, en voeg groentes en vlees/kip naar keuze toe (denk aan grof gesneden ui, paprika, aubergine, ‘bamboo shoots’, van die kleine groene balletjes die je dan ook wel eens in curry’s ziet zitten, kipfilet, varkenshaas, etc. Overdrijf niet overigens met het aantal groentes). Bak even mee, voeg 20cl kokosmelk/20cl water toe en breng het tot een minimaal kookpunt en zorg ervoor dat de groentes beetgaar zijn wanneer je serveert. Serveer met rijst en je gerecht is klaar.

IMG_5093