recept: sambal ketjap

by chjanoy

Supersimpel recept voor een superlekker pittig sausje voor over sate, door soep of bij rijstgerechten!

Ingredienten:
– dikke ketjap manis (dus gooi die waterige conimex of go-tan troep weg a.u.b.!)
– 1 madame jeanette peper
– 1 teen knoflook
– snufje zout

Zorg dat je een schoon leeg glazen potje (van bijvoorbeeld olijven, pindakaas, jam of iet dergelijks) hebt of iets anders waar je de sambal in kunt bewaren. Snijd de knoflook en peper in groffe stukken en maal het fijn in een vijzel (of een keukenmixer). De peper kan wat hard zijn. Trucje om deze makkelijker te malen is om het even kort in kokend water te leggen zodat de peper slapper wordt. Pas op wat je aan gaat raken als je de madame jeanette hebt gesneden (ogen/lenzen, toilet etc.).  Doe deze ingredienten samen met een snufje zout in het potje. Vul op met ketjap. Paar keer omschudden en dit een nacht laten staan zodat de smaken goed mengen. Slamet mangan!