recept: oma’s gehaktballen

by chjanoy

Je kent ze wel, die ouderwets lekkere gehaktballen. Er zullen ongetwijfeld veel variaties op zijn maar dit is mijn recept. Het belangrijkste ingredient hiervoor is natuurlijk de gehakt. Voor gehaktballen kun je het beste half-om-half gehakt gebruiken simpelweg omdat het wat vetter is en daardoor mooier bakt en smeuiger blijft. Natuurlijk heb je (magere)rundergehakt en is dat ‘gezonder’. Maar goed, je kunt ook je half-om-half gehaktballen wat kleiner maken..

20130115-123404.jpg       20130115-123413.jpg
500 gram half-om-half gehakt (half rund/half varken maar half rund/half kalfs kan ook!)

100 gram paneermeel (als je dat niet hebt kun je ook beschuit fijnkruimelen)
1 uitje
1 eitje
1 tl paprikapoeder
1 el mosterd
1 tl zout
1 tl zwarte peper

Hak het uitje zeer fijn. Doe alle ingredienten in een ruime kom en kneed alles goed door elkaar. Draai er ballen van. Wil je alle ballen gelijk hebben dan moet je het een en ander wegen (nettogewicht : aantal gewenste ballen = gewicht per bal). Zet een braadpan op het vuur. Als de pan goed warm/heet is voeg je een dikke laag bakboter toe aan de pan. Wacht tot de boter gesmolten is en totdat het uitgeschuimd is. Voeg nu de ballen toe en draai ze steeds een beetje om totdat alle ballen helemaal egaal bruin zijn. Voeg op het laatst een kop water toe en laat het nog even sudderen. Het vocht is tegelijkertijd je jus. Lekker eten!